Cranberry capsules

Cranberry capsules bij chronische blaasontsteking

Cranberry capsules bevatten alle gezonde stoffen van wilde cranberries. Cranberry capsules zijn vrij van toegevoegde suiker. Het is gemakkelijk om cranberry capsules in te nemen, zonder de cranberries eerst te moeten voorbereiden. Het is een geschikte supplement voor mensen die chronische blaasontsteking behandelen.

Met veel supplementen is het gezond om voeding in de pure vorm in te nemen. In plaats van een multi-vitamine slikken is het vaak beter om meer groenten te eten bijvoorbeeld.

Met cranberry capsules is het anders. Cranberries zijn namelijk zo zuur, dat ze alleen eetbaar zijn wanneer er bakken suiker aan wordt toegevoegd. Bovendien moeten ze lange tijd gekookt worden. Het verhitten van de cranberries gaat ten koste van veel van de natuurlijke stoffen van de cranberries. Door cranberries te koken kunnen de cranberries soms minder goed werken om de bacteriën af te remmen die blaasontstekingen veroorzaken. Cranberry capsules kunnen van rauwe cranberries gemaakt worden, waar de voedingswaarde nog in zit. Zorg wel dat de cranberry capsules van rauwe ingrediënten gemaakt worden.

Gedroogde cranberries zijn bedekt met dikke lagen suiker. Suiker is zeer ongezond – het bevordert de groei van schadelijke bacteriën die blaasontsteking en andere bacteriele infectiekunnen veroorzaken. Cranberry capsules bieden een geweldige oplossing: ze kunnen meteen doorgeslikt worden, zijn altijd binnen handbereik en bevatten niet al het extra suiker.

Wat zijn Cranberries?

Cranberries groeien op kleine, groenblijvende struiken. Oorspronkelijk komt de cranberry uit Noord-Amerika. De cranberry heeft een lange geschiedenis van gebruik onder autochtone Amerikaanse indianenstammen. Noord Amerikaanse indianenstammen gebruikten als eerste de cranberry voor de behandeling van urineweginfecties. Sap en uittreksels uit de bes werden gebruikt als medicijn.

Cranberries hebben een leuke geschiedenis in Nederland. De meeste mensen kennen het verhaal wel. In 1840 spoelde een geloosde lading cranberries aan op Terschelling. Destijds werden cranberries al herkend voor de vitamine C, en zeillieden gebruikten cranberries om schuurbuik te voorkomen. De locale bewoners sloegen toe en gebruikten de aangespoelde cranberries om zelf cranberries te verbouwen. Meer dan 160 jaar later worden cranberries nog steeds verbouwd op Terschelling. Inmiddels worden ongeveer 50 hectares besteed aan verbouwing van cranberries op Terschelling. Het is leuk dat we zulke lekker cranberries zelf verbouwen hier in Nederland. De Terschelling cranberries verbouwers bieden een selectie van hoogwaardige cranberry capsules.

Waar worden cranberry capsules voor gebruikt?

Cranberry capsules

Cranberry capsules

Cranberry capsules worden het meest gebruikt voor de preventie en behandeling van urineweginfecties. Cranberry capsules blijken urineweginfecties te helpen voorkomen, maar tot nu toe het lijken cranberry capsules minder effectief te zijn voor behandeling van urineweginfecties. Cranberry capsules zijn het beste om preventief te gebruiken.

Cranberry wordt ook gebruikt voor blaas ziekte, de geur van urine te neutraliseren bij mensen met urine-incontinentie, om de urine stroom te verhogen, bacterien te doden, herstel van de huid te ondersteunen en koorts te verlagen.

Sommige mensen gebruiken cranberry capsules ook voor type 2 diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, scheurbuik, ontsteking van het vlies rond de longen (pleuritis), en kanker. Met name voor mensen met diabetes zijn de cranberry capsules geschikt, omdat cranberry compote of cranberry sap zo veel suiker bevat.

Cranberries worden uiteraard gebruikt in cranberrysap, maar cranberrysap is vaak slechts ongeveer 26% tot 33% zuiver cranberrysap, en wordt gezoet met suiker, fructose of kunstmatige zoetstof.

Hoe werken cranberry capsules?

Vroeger dacht men dat cranberries zo veel bij urineweginfecties helpen door de urine zuur te maken. Dit zou de groei van bacteriën het moeilijk moeten maken. Maar onderzoekers geloven tegenwoordig niet meer dat deze uitleg voldoet. Wat cranberries echt doen is nog veel indrukwekkender. Nu wordt gedacht dat de chemische stoffen in cranberries voorkomen dat bacteriën kunnen vasthouden of hechten aan de cellen die de urinewegen. Als de bacteriën zich niet kunnen hechten, kunnen zij zich ook niet vermenigvuldigen.

Cranberry lijkt echter niet het vermogen te hebben om bacteriën die reeds vast aan deze cellen gehecht zijn weer los te krijgen. Dit kan verklaren waarom cranberry capsules effectief zijn ondervonden in het voorkomen van urineweginfecties, maar mogelijk minder effectief zijn bij de behandeling ervan.

Evenals vele andere groenten en fruit, bevatten cranberries aanzienlijke hoeveelheden salicylzuur, een belangrijk bestanddeel van aspirine. Het regelmatig innemen van cranberry capsules verhoogt de hoeveelheid salicylzuur in het lichaam. Salicylzuur kan zwelling verminderen, bloedklonten voorkomen, en heeft antitumor effecten.

Cranberry capsules en darmklachten

Cranberry capsules kunnen helpen bij mensen met darmklachten. Lees verder over Bacteriele infectievan de darmen met een darmbacterie, of parasietinfecties met darmparasieten.