blaasontsteking symptomen

symptomen van een blaasontsteking

Symptomen blaasontsteking zijn meestal goed herkenbaar aan een aantal problemen die voorkomen bij het plassen. De symptomen van blaasontsteking en andere urineweginfecties kunnen echter soms moeilijk te onderscheiden zijn.

Urineweginfectie is een infectie in een of meerdere delen van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis. De meeste infecties omvatten de lagere urinewegen, zoals de blaas. Blaasontstekingen komen het meest voor van alle urineweginfectie. Wij zullen vooral informatie voorzien over de symptomen blaasontsteking, maar ook belangrijke informatie over overige urineweginfecties voorzien.

Het is belangrijk dat er goed gelet wordt op symptomen blaasontsteking. Neem bij symptomen blaasontsteking contact op met uw arts, om te voorkomen dat andere delen van de urinewegen ook geïnfecteerd worden. Infectie van de blaas kan pijnlijk en vervelend zijn. De symptomen blaasontsteking zijn echter verdraaglijk in milde gevallen. Het verdragen van de symptomen blaasontsteking kan een vergissing zijn. De blaasontsteking kan zich namelijk verspreiden indien het niet tijdig wordt behandeld. Het kan ernstige gevolgen hebben als een infectie verspreidt naar de nieren.

Vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van urineweginfectie dan mannen.

Antibiotica is de standaard behandeling voor urineweginfectie. Er zijn wel stappen om de kans op het ontwikkelen van een urineweginfectie te verminderen. Het is altijd beter om preventief om te gaan met gezondheidsrisico’s. In plaats van behandeling, probeer infectie te vermijden in de eerste plaats.

Overzicht symptomen blaasontsteking

Urineweginfecties leiden niet altijd tot symptomen. Soms zijn de symptomen blaasontsteking ook niet aanwezig, ondanks dat er een blaasontsteking is. Wanneer symptomen blaasontsteking er wel zijn kunnen de symptomen blaasontsteking het volgende omvatten:

  • Een aanhoudende drang om te plassen. De drang houdt zelfs na het plassen aan.
  • Een brandende gevoel bij het plassen. In ernstige gevallen wordt het gevoel vergeleken met het nare idee dat er kleine scheermesjes in de urine zitten.
  • Het vaak moeten plassen.
  • Bij het plassen komen steeds maar kleine hoeveelheden urine.
  • Troebel urine – kan verschillende kleuren hebben, maar is niet helder.
  • Urine dat rood, roze of roodbruin is. Dit kan een indicatie zijn van bloed in urine.
  • Urine heeft een sterk ruikende geur.
  • Bekkenpijn bij vrouwen.
  • Rectale pijn bij mannen.

Urineweginfecties worden regelmatig over het hoofd gezien (of verward met andere aandoeningen) bij oudere mensen. Er zijn verschillende soorten urineweginfectie. Elk type urineweginfectie kan specifieke symptomen veroorzaken, afhankelijk van welk deel van de urinewegen geïnfecteerd is.

Oorzaken van Urineweginfecties

Urineweginfecties treden meestal op wanneer bacteriën de urinewegen binnenkomen via de plasbuis. De bacteriën beginnen zich dan te vermenigvuldigen in de blaas. De urinewegen zijn ontworpen om deze bacteriën tegen te houden, maar de verdediging werkt soms niet. De verdediging van het lichaam is dat het de bacteriën uit probeert te schakelen voordat ze zich kunnen hechten aan de wand van de urinewegen. Het lichaam probeert de bacteriën uit te schakelen met onder andere anti-lichamen. Als de verdediging niet lukt, kunnen bacteriën zich hechten. Dit kan leiden tot infectie in de urinewegen.

De meest voorkomende urineweginfecties komen voor bij vrouwen. De infecties komen voor in de blaas en plasbuis.

Blaasontsteking

Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door Escherichia coli (E. coli). E. coli is een soort bacterie die vaak wordt gevonden in de darmstelsel. Seks kan leiden tot een blaasontsteking, maar men hoeft niet seksueel actief te zijn om symptomen blaasontsteking te ontwikkelen. Alle vrouwen lopen risico op blaasontsteking. Dit komt door de anatomie. De afstand van de plasbuis tot de anus is zeer klein. De afstand van de plasbuis naar de blaas is ook klein. Door bijvoorbeeld verkeerd (van achter naar voren) te vegen na de stoelgang, kunnen bacteriën verspreid worden via de ontlasting.

Infectie van de plasbuis

Infectie van de plasbuis kan optreden wanneer bacteriën verspreiden van de anus naar de plasbuis. Omdat bij vrouwen de plasbuis dicht bij de vagina is kunnen seksueel overdraagbare infecties (SOA’s), zoals herpes, gonorroe en chlamydia, ook urineweginfectie veroorzaken.

Het voorkomen van blaasontsteking

Om blaasontsteking te voorkomen kunnen middelen genomen worden. Met name cranberries zijn geschikt. Als er al symptomen blaasontsteking zijn, is het meestal te laat om de ontsteking geheel te voorkomen, maar cranberries kunnen nog steeds gebruikt worden om te voorkomen dat de infectie erger wordt. Mensen die last hebben van chronische blaasontsteking kunnen er voordeel aan hebben elke dag cranberries te eten.

Hoe werken cranberries?

gedroogde cranberries in spinazie salade - preventie van symptomen blaasontstekingen

gedroogde cranberries in spinazie salade – preventie van symptomen blaasontstekingen

Zoals we al gezegd hebben komen de symptomen blaasontsteking pas voor wanneer bacteriën zich kunnen hechten en infectie kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de bacteriën worden uitgeschakeld voordat ze zich kunnen hechten. Het immuunsysteem probeert de bacteriën uit te schakelen, maar slaagt hier niet altijd in. Cranberries bevatten een stof waar bacteriën zich graag aan hechten. Omdat ze zich al hebben gehecht aan de stoffen in cranberries kunnen de bacteriën zich niet meer hechten in het lichaam. Hierdoor worden ze onschadelijk gemaakt.

Wat zijn de beste bronnen van cranberries?

Symptomen blaasontsteking bestrijden met cranberry capsules

Symptomen blaasontsteking bestrijden met cranberry capsules

Het eten van verse cranberries is niet altijd een optie. Verse cranberries zijn erg zuur, en moeten meestal met veel suiker gekookt worden. Het kost ook veel tijd om ze koken. Een andere optie is het eten van gedroogde cranberries – bijvoorbeeld door de yoghurt.

Een nadeel van bovengenoemde opties is dat ze allebei veel suiker bevatten. Cranberries remmen bacteriën zoals E. coli af, maar suiker stimuleert dan weer juist de groei van de bacteriën. Een derde optie is om cranberry capsules te nemen. Hier zit geen suiker in en er is geen tijd nodig voor voorbereiding – maar het is wel een duurdere optie.